Διαλέξεις ως Προσκεκλημένος Ομιλητής

ΠΡΟΣΚΕΚΛΗΜΕΝΟΣ ΟΜΙΛΗΤΗΣ-ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΗΜΕΡΙΔΕΣ, ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ, ΣΤΡΟΓΓΥΛΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΣΥΜΠΟΣΙΑ

  1. Προσκεκλημένος ομιλητής στην Στρογγυλή Τράπεζα σχετικά με την «Ποιότητα ζωής των ασθενών με ιδιοπαθή φλεγμονώδη εντερική νόσο», με θέμα «Η ψυχολογική διάσταση της ΙΦΝΕ», στα πλαίσια της 7ης Πανελλήνιας Ημερίδας για την ΙΦΝΕ, Αθήνα, 1-2 Ιουνίου 2001.
  2. Εισηγητής στο Α’ Εαρινό Συμπόσιο Βορειοδυτικής Ελλάδας και Δ. Στερεάς Ελλάδας για τις νεότερες εξελίξεις στην Ψυχιατρική Περίθαλψη και Πρακτική, με θέμα «Η Γραμματική της Διάγνωσης: Η θέση των Μηχανισμών Άμυνας του Εγώ», Πέρδικα Θεσπρωτίας, 7-9 Ιουνίου 2002.
  3. Εισηγητής-Συζητητής στην Στρογγυλή Τράπεζα–Εργαστήριο: «Ψυχανάλυση και Ψυχοθεραπεία στο Ελληνικό Φως», με θέμα της εισήγησής μου «Ο Βασικός Κανόνας της Ψυχανάλυσης ως κάλεσμα και δρόμος προς μια ποιητική κατοίκηση επάνω-σ’-αυτή-τη-γή», στα πλαίσια του 4ου Επιστημονικού Συμποσίου με θέμα «Ψυχιατρική και Σπουδές του Ανθρώπου: Η Αμοιβαία Συμβολή», Θεραπευτήριο Σπινάρη, Κοζάνη 20-22 Σεπτεμβρίου 2002.
  4. Προσκεκλημένος εισηγητής στο συμπόσιο «Αποασυλοποίηση και η Σχέση της με την Πρωτοβάθμια Περίθαλψη», που έγινε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στην Αθήνα, 16-18 Μαΐου 2002 υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας, με θέμα: «Η κοινή λειτουργία μιας κινητής ψυχιατρικής μονάδας με ένα οικοτροφείο-ξενώνα, σε αγροτική περιοχή».
  5. Προσκεκλημένος εισηγητής στην Στρογγυλή Τράπεζα με θέμα «Η κατάθλιψη στο Γενικό Νοσοκομείο», με θέμα εισήγησης τις «Ψυχοθεραπευτικές παρεμβάσεις στον καταθλιπτικό ασθενή με σωματική νόσο», 2ο Πανηπειρωτικό Ιατρικό Συνέδριο, Ιωάννινα, 10-12/10/2002.
  6. Προσκεκλημένος εισηγητής στην στρογγυλή τράπεζα με θέμα «Η αναγκαιότητα της ανάδειξης του Burnout ως επαγγελματικής νόσου» και θέμα «Το Σύνδρομο Επαγγελματικής Εξουθένωσης στις Υπηρεσίες της Κοινοτικής Ψυχιατρικής – Ενδεικτικά Δεδομένα – Προτάσεις για την Πρόληψη», στην Διακρατική Ημερίδα «Το Σύνδρομο Επαγγελματικής Εξουθένωσης στις Ψυχιατρικές Θεραπευτικές και Αποκαταστασιακές Δραστηριότητες» που οργανώθηκε από την ΕΠΑΨΥ, το ΨΝΑ, την ΨΚΠΙ και το ΙΚΠΙ στην Αθήνα (19/9/2003).
  7. Προσκεκλημένος εισηγητής στην Στρογγυλή Τράπεζα με θέμα «Ψυχικές Διαταραχές σε Σωματικά Προβλήματα» με θέμα «Συννοσηρότητα Ψυχικών και Σωματικών Διαταραχών», 2ο Πανελλήνιο Τριήμερο Πρωτοβάθμιας Ψυχιατρικής Φροντίδας, Ναύπλιο 30/10-1/11/2003.
  8. Εισηγητής στην Ημερίδα που διοργάνωσε η Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στις 6/12/2003, με θέμα «Ψυχική Νόσος, Ακούσια Νοσηλεία και Ανθρώπινα Δικαιώματα», με θέμα της εισήγησής μου «Όψεις της Εμπειρίας της Ακούσιας Νοσηλείας στην Σύγχρονη Ψυχιατρική Κλινική Πρακτική».
  9. Προσκεκλημένος ομιλητής στα εβδομαδιαία σεμινάρια «Νούς-Ψυχή-Σώμα-Εγκέφαλος» του κύκλου σχετικά με την «Εμπειρία», που διοργανώνει το Εργαστήριο Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, στις 14 Ιανουαρίου 2004, με θέμα «Ποιητικά κατοικεί ο άνθρωπος πάνω στη γη – Όψεις της ψυχοθεραπευτικής Εμπειρίας».
  10. Προσκεκλημένος ομιλητής στο Επιστημονικό Συμπόσιο που διοργάνωσε ο Τομέας Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με θέμα «Μορφές Κατανόησης και Διαχείρισης του Χρόνου», στην Πασχάλειο Σχολή (Καπέσοβο Ζαγορίου, 25-26/9/2004, με θέμα «Η εννόηση του χρόνου στην ψυχοθεραπεία ως δυνατότητα εξοικείωσης με έναν δρόμο στον οποίο δεν είμαστε πια και δεν είμαστε ακόμα».
  11. Προσκεκλημένος ομιλητής στην Στρογγυλή τράπεζα με θέμα «Κατάθλιψη στα χρόνια σωματικά νοσήματα» με θέμα της εισήγησής μου «Η θεραπεία της κατάθλιψης που συνυπάρχει με χρόνια σωματικά νοσήματα», στα πλαίσια του 18ου Ιατρικού Συμποσίου που διοργάνωσαν οι Α’ και Β’ Παθολογικές Κλινικές του Παν/μίου Ιωαννίνων, Ιωάννινα, 15-16.10.2004.
  12. Προσκεκλημένος ομιλητής στην 14η Επιστημονική Εκδήλωση Παιδιατρικής «Από το Παιδί στον Έφηβο», που διοργανώθηκε από τον Τομέα Υγείας του Παιδιού της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στα Ιωάννινα, 23-24 Οκτωβρίου 2004, με θέμα της ομιλίας μου «Η Ψυχοσυναισθηματική Ανάπτυξη του Εφήβου».
  13. Προσκεκλημένος ομιλητής στην 7η Επιστημονική Συνάντηση Ρευματολόγων ΒΔ Ελλάδος, που διοργάνωσε η Ρευματολογική Κλινική του Παν/μίου Ιωαννίνων με θέμα «Συμπληρωματική και Εναλλακτική Ιατρική – Ο ρόλος της στις Ρευματικές Παθήσεις», στο Μέτσοβο Ιωαννίνων, 28-30.1.2005, με θέμα της εισήγησής μου «Διαλογισμός–Υπνωτισμός-Πνευματικότητα».
  14. Προσκεκλημένος ομιλητής, στο Forum της «Ελληνικής Εταιρίας Υπαρξιακής-Φαινομενολογικής Ανάλυσης και Ψυχοθεραπείας», στην Αθήνα στις 20 Απριλίου 2005, με θέμα της εισήγησής μου «Από το για-πάντα στο όχι-πιά και όχι-ακόμη».
  15. Προσκεκλημένος ομιλητής στο 3ο Επιστημονικό Νοσηλευτικό Συμπόσιο Νοσηλευτών Ηπείρου, Ιωάννινα 8-10 Δεκεμβρίου 2005, με θέμα της εισήγησής μου «Ψυχογενής Ανορεξία».
  16. Προσκεκλημένος ομιλητής στο Συνέδριο που διοργάνωσε το ΔΗΠΕ Ιωαννίνων στις 7 Απριλίου 2006 με θέμα της ομιλίας μου: «Πιλοτικές Δράσεις Διασύνδεσης Ψυχιατρικών Υπηρεσιών Δευτεροβάθμιας Φροντίδας Υγείας με Υπηρεσίες Βοήθειας στην Κοινότητα: Διασύνδεση των Προγραμμάτων Βοήθειας Στο Σπίτι με το Φάσμα των Υπηρεσιών της Παν/κής Ψυχιατρικής Κλινικής του Π.Γ.Ν. Ιωαννίνων»
  17. Προσκεκλημένος ομιλητής στη στρογγυλή τράπεζα «Διασυνδετική Ψυχιατρική: Από την Έρευνα στην Κλινική Πράξη», στο 19ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψυχιατρικής, Αθήνα 4-8 Μαΐου 2006, με θέμα της εισήγησής μου: «Είναι τα Αυτοάνοσα Νοσήματα «Ισοδύναμο Κατάθλιψης»;
  18. Διάλεξη με θέμα «Μεγαλώνοντας…» στην ημερίδα που διοργάνωσε το 4ο ΚΑΠΗ Ιωαννίνων σε συνεργασία με την Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με θέμα «Ψυχική Υγεία και Τρίτη Ηλικία», στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών στις 3 Ιουνίου 2006.
  19. Προσκεκλημένος ομιλητής στο 6ο Επιστημονικό Συμπόσιο με θέμα «Το Σώμα στην Ψυχιατρική», Θεραπευτήριο Σπινάρη, Κοζάνη 16-18 Ιουνίου 2006, με θέμα της ομιλίας μου «Ο ρόλος της εικόνας του σώματος στη διαμόρφωση του ψυχισμού».
  20. Προσκεκλημένος ομιλητής στο 3rd World Congress in Quality in Clinical Practice, September 28th- October 1st, 2006, Thessaloniki, Greece, με θέμα της ομιλίας μου «Quality of life in patients with Scleroderma”.
  21. Προσκεκλημένος ομιλητής στην Επιστημονική Διημερίδα με θέμα «Κατάθλιψη και Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας» που οργάνωσε η Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στο Μέτσοβο, 9-10 Φεβρουαρίου 2007, με θέμα της ομιλίας μου «Η Κατάθλιψη στο Γενικό Νοσοκομείο στο πλαίσιο της Υπηρεσίας Διασυνδετικής Ψυχιατρικής».
  22. Προσκεκλημένος ομιλητής του Ψ.Ν. Κέρκυρας, στα πλαίσια σεμιναρίου με θέμα «Η σημασία της έγκαιρης παρέμβασης στην ψύχωση» και συνδιοργανωτή την Μονάδα Υποστήριξης και Παρακολούθησης του προγράμματος «Ψυχαργώς» και θέμα «Μια Ψυχοδυναμική Προσέγγιση της Σχιζοφρενικής Ψύχωσης», που έγινε στην Κέρκυρα στις 7 Μαρτίου 2007.
  23. Προσκεκλημένος ομιλητής του ΕΠΙΨΥ, στα πλαίσια σεμιναρίου με θέμα «Η σημασία της έγκαιρης παρέμβασης στην ψύχωση» και συνδιοργανωτή την Μονάδα Υποστήριξης και Παρακολούθησης του προγράμματος «Ψυχαργώς», Αθήνα, 26 Απριλίου 2007.
  24. Προσκεκλημένος ομιλητής του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Περιστερίου, με θέμα της ομιλίας μου «Οι Μηχανισμοί Άμυνας του Εγώ – Ο Λόγος του Συμπτώματος», που έγινε στις 16.3.2007.
  25. Προσκεκλημένος ομιλητής του Θεραπευτηρίου Ψυχικών Παθήσεων Χανίων και του Οικοτροφείου Β’ «Επάνοδος», με θέμα της ομιλίας μου «Η Στεγαστική Δομή ως Στοιχείο του Ευρύτερου Κοινοτικού Δικτύου», στην Ημερίδα που έγινε από το Οικοτροφείο «Επάνοδος» στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων, 23.5.2007.
  26. Προσκεκλημένος ομιλητής του Τμήματος Διασυνδετικής Ψυχιατρικής του ManchesterRoyalInfirmary του Πανεπιστημίου του Manchester, με θέμα “Consultation-LiaisonPsychiatryinGreece-TheIoanninaConsultation-LiaisonPsychiatryUnit”, Manchester, UK, 12/5/2008.
  27. Προσκεκλημένοςομιλητήςστο Spinal Cord Injury Centre, RoyalNationalOrthopaedicHospital, Stanmore, Middlesex, Londonμεθέματηςομιλίαςμου: “Somatization and Chronic Physical Illness”, London, UK, 10 Νοεμβρίου 2008.
  28. Προσκεκλημένος του Συλλόγου Φίλων των Ασθενών με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας, με θέμα της ομιλίας μου «Σκλήρυνση Κατά Πλάκας και Ψυχική Υγεία», Ιωάννινα, 3 Μαΐου 2009.
  29. Προσκεκλημένος της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας Κερκύρας, με θέμα «Οργάνωση και Ανάπτυξη μιας Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας σε Αγροτική Περιοχή», 11-12/5/2009.
  30. Προσκεκλημένος ομιλητής του Τομέα Ψυχικής Υγείας του Γεν. Νοσοκομείου Άρτας, στην 4η Επιστημονική Συνάντηση «Η Ψυχιατρική στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας», με θέμα της ομιλίας μου «Άγχος και Σωματική Νόσος», Άρτα, 27 Μαΐου 2009.
  31. Προσκεκλημένος ομιλητής στο Συμπόσιο «Δερματολογία Γενικού Νοσοκομείου – Ψυχοδερματολογία», που έγινε στο πλαίσιο του 1ου Πανελληνίου Συνεδρίου Υποειδικοτήτων στη Δερματολογία, με θέμα της ομιλίας μου «Ο Ρόλος του Δέρματος στην Ανάπτυξη του Ψυχισμού», Αθήνα, 25 Σεπτεμβρίου 2009.
  32. Προσκεκλημένος ομιλητής στην 1η Ημερίδα Αποκατάστασης Κακώσεων Σπονδυλικής Στήλης και Νωτιαίου Μυελού, που διοργανώθηκε από την Ορθοπαιδική Κλινική και την Κλινική Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης «Σ. Νιάρχος», με διεθνή συμμετοχή, με θέμα της ομιλίας μου «Ο Ρόλος της Συμβουλευτικής-Διασυνδετικής Ψυχιατρικής στο Κέντρο Αποκατάστασης», Ιωάννινα, 27 Οκτωβρίου 2009.
  33. Προσκεκλημένος ομιλητής του Ανοιχτού Ψυχοθεραπευτικού Κέντρου – Ινστιτούτου Ομαδικής Ανάλυσης Αθηνών, με θέμα της ομιλίας μου «Οργάνωση και Αρχές Συμβουλευτικής-Διασυνδετικής Ψυχιατρικής», Ιωάννινα, 16 Ιανουαρίου 2010.
  34. Προσκεκλημένοςομιλητήςστο workshop ‘Liaison Psychiatry: Psychiatric illness in Inflammatory Bowel Disease’ στοπλαίσιοτου 19th European Congress of Psychiatry, πουέγινεστηΒιέννη, Αυστρία, 12-15 March 2011, μεθέματηςομιλίαςμου ‘The role of psychological distress, somatization and personality traits in the formation of IBD patients” health-related quality of life and smoking habits’, Βιέννη, 14 Μαρτίου 2011.
  35. Προσκεκλημένος ομιλητής στο 1ο Συνέδριο Βιοψυχοκοινωνικής Προσέγγισης στην Ιατρική Περίθαλψη που διοργανώθηκε από την Γ Ψυχιατρική Κλινική του ΑΠΘ στην Θεσσαλονίκη, 17-19 Μαρτίου 2011, με θέμα της ομιλίας μου «Ψυχοδυναμικές Διαστάσεις της Λήψης Αποφάσεων για τη Θεραπεία και της Ποιότητας Ζωής Ογκολογικών Ασθενών».
  36. Προσκεκλημένος ομιλητής στην Στρογγυλή τράπεζα με θέμα «Ο Ψυχαναλυτής Δίπλα στην Κλίνη του Σωματικά Ασθενούς» που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του 21ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ψυχιατρικής, με θέμα της ομιλίας μου «Με την Ψυχή στο Σώμα: Σωματοποίηση, Αμυντική Οργάνωση και Ποιότητα Ζωής στον Ασθενή με Χρόνια Νόσο», Αθήνα 5-8 Μαΐου 2011.
  37. Προσκεκλημένος ομιλητής στην Στρογγυλή τράπεζα με θέμα «Υπηρεσίες Συμβουλευτικής-Διασυνδετικής Ψυχιατρικής [Ψυχοσωματικής Ιατρικής] στη Χώρα μας» που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του 21ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ψυχιατρικής, με θέμα της ομιλίας μου «Ανεξάρτητες Μονάδες Συμβουλευτικής-Διασυνδετικής Ψυχιατρικής στο Γενικό Νοσοκομείο: Δυνατότητες, Προβλήματα και Προοπτικές, Αθήνα 5-8 Μαΐου 2011.
  38. Προσκεκλημένος ομιλητής στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Κινητών Μονάδων Ψυχικής Υγείας με θέμα της ομιλίας μου ‘Κινητές Μονάδες Ψυχικής Υγείας και Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας:Μια ευκαιρία για την ανάπτυξη της Συνεργατικής Φροντίδας(CollaborativeCare) στην Ψυχιατρική’, Μέτσοβο 8 Οκτωβρίου 2011.
  39. Προσκεκλημένος ομιλητής στα εγκαίνια της λειτουργίας της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας Κερκύρας, με θέμα της ομιλίας μου ‘Η εμπειρία από τη λειτουργία της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας Ιωαννίνων-Θεσπρωτίας και η συμβολή της στο δίκτυο των ψυχιατρικών υπηρεσιών της περιοχής», Κέρκυρα 10 Οκτωβρίου 2011.
  40. Προσκεκλημένος ομιλητής στην 1η Εκπαιδευτική Ημερίδα στην Ψυχοσωματική Ψυχιατρική που διοργανώθηκε από την International Society of Neurobiology and Psychopharmacology, και την World Psychiatric Association με την συνεργασία της Γ πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής Κλινικής του ΑΠΘ, με θέμα της ομιλίας μου ‘Ψυχισμός και ποιότητα ζωής του Ογκολογικού Ασθενούς’, Θεσσαλονίκη, 15 Οκτωβρίου 2011.
  41. Προσκεκλημένος ομιλητής στο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα της Πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής Κλινικής του FederalUniversityofCeara, FacultyofMedicine, DepartmentofClinicalMedicine, DevisionofPsychiatry, Fortaleza, Brazil, με θέμα της ομιλίας μου ‘The role of personality intheformation of long-termmedical illnesssoutcome’, Fortaleza, Brazil, 4 Ιανουαρίου 2012.
  42. Προσκεκλημένος ομιλητής στο 2ο Συνέδριο Βιοψυχοκοινωνικής Προσέγγισης στην Ιατρική Περίθαλψη που διοργανώνεται από την Γ Ψυχιατρική Κλινική του ΑΠΘ στην Θεσσαλονίκη, 15-17 Μαρτίου 2012, με θέμα της ομιλίας μου «Ψυχική Καταπόνηση, Προσωπικότητα και Χρόνια Σωματική Νόσος».
  43. Προσκεκλημένος ομιλητής στις διαλέξεις που οργάνωσε η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σε συνεργασία με την Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 35 χρόνων από την ίδρυση της Ιατρικής Σχολής, 6 Απριλίου 2012, με θέμα της ομιλίας μου «Ανεργία και Ψυχική Καταπόνηση».
  44. Προσκεκλημένος ομιλητής στο «Διαπανεπιστημιακό Πρόγραμμα Εκπαίδευσης στη Ρευματολογία» που διοργανώνεται από όλες τις Πανεπιστημιακές κλινικές από όλη την Ελλάδα, με τίτλο της ομιλίας μου ‘Ψυχοκοινωνικοί παράγοντες σε ασθενείς με αρθρίτιδα’, Αθήνα 28 Απριλίου 2012.
  45. Προσκεκλημένος ομιλητής στην 2η συνάντηση που διοργάνωσε η Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για την Ημέρα της Ψυχικής Υγείας 2012, με θέμα της ομιλίας μου «Ανεργία και Ψυχική Καταπόνηση», Ιωάννινα 11 Οκτωβρίου 2012.
  46. Προσκεκλημένος ομιλητής για να παρουσιάσω τις Υπηρεσίες Συμβουλευτικής – Διασυνδετικής Ψυχιατρικής στην Ελλάδα και την Μονάδα Συμβουλευτικής-Διασυνδετικής Ψυχιατρικής της Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στο 29th European Conference on Psychosomatic Research (ECPR )& 15th Annual Scientific Meeting of the European Association for Consultation-Liaison Psychiatry and Psychosomatics (EACLPP) “Towards a New Agenda: Cross-disciplinary Approach to Psychosomatic Medicine” 27 – 30 June 2012, Aarhus University Campus, Aarhus – Denmark.