Εκπαιδευτικό Έργο

ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΕΡΓΟ

ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗΣ ΘΕΣΗΣ

1984-1986: ως Ειδικός Μεταπτυχιακός Υπότροφος. Ενεργός συμμετοχή στα μεταπτυχιακά μαθήματα του Τομέα Κοινωνικής Ιατρικής και Ψυχικής Υγείας και του Εργαστηρίου Φαρμακολογίας.

1986-1991: ως Ειδικευόμενος ιατρός στα Πανεπιστήμια Ιωαννίνων και Πατρών. Ενεργός συμμετοχή στα μετεκπαιδευτικά μαθήματα των πανεπιστημιακών κλινικών.

1990-1993: ως υπεύθυνος ψυχίατρος κλιμακίου στην Κ.Μ.Ψ.Π.Υ. Ν. Φωκίδας και σε συνεργασία με το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του Παν/μίου Θράκης. Εκπαίδευση του προσωπικού των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και των μεταπτυχιακών σπουδαστών του προγράμματος.

21.1.1994: «Ψυχιατρική Περίθαλψη στην Κοινότητα». Διάλεξη στους 4/ετείς φοιτητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ως προσκεκλημένος ομιλητής, στα πλαίσια του μαθήματος της Κοινωνικής Ψυχιατρικής.

12.5.1998: «Ψυχανάλυση και Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεία», διάλεξη στους φοιτητές του 5ου έτους του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ως προσκεκλημένος ομιλητής, στα πλαίσια του μαθήματος της Ψυχιατρικής.

25.5.1998: «Σχιζοφρενικές Ψυχώσεις: Ψυχαναλυτική Προσέγγιση και Θεραπευτική Αντιμετώπιση», διάλεξη ως προσκεκλημένος ομιλητής στο Μετεκπαιδευτικό Πρόγραμμα του Πολυδύναμου Κέντρου Ψυχικής Υγείας Καλλιθέας.

1985-1999: Ως προσκεκλημένος ομιλητής έδωσα πολλές διαλέξεις στην κοινότητα για θέματα Κοινωνικής Ψυχιατρικής, Ψυχικής Υγείας και Χρήσης και Κατάχρησης Ψυχοτρόπων Ουσιών.

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗΣ ΘΕΣΗΣ

Εκπαιδευτικό Έργο στην Προπτυχιακή Εκπαίδευση

  1. Συνδιδασκαλία στην από αμφιθεάτρου διδασκαλία και συμμετοχή στις εξετάσεις του μαθήματος της «Ψυχιατρικής» στους φοιτητές της Ιατρικής.
  2. Υπεύθυνος του κατ’ επιλογήν μαθήματος της «Ψυχοσωματικής» από το Ακαδημαϊκό Έτος 2008-2009, το οποίο διδάσκεται στο 6ο εξάμηνο της Ιατρικής Σχολής.
  3. Διδασκαλία της «Ιστορίας της Ψυχιατρικής» στα πλαίσια του μαθήματος «Ιστορία της Ιατρικής» στους Αετείς φοιτητές κατά τα Ακαδημαϊκά έτη 2006-2007 και 2007-2008.
  4. Συνδιδασκαλία-Συμμετοχή στην κλινική άσκηση και στις εξετάσεις των φοιτητών του Ε΄ και Στ΄ έτους.

Εκπαιδευτικό Έργο στην Εντός του φορέα Εκπαίδευση (Ψυχιατρική Κλινική και Γενικό Νοσοκομείο)

  1. Υπεύθυνος του Εκπαιδευτικού Προγράμματος της Ψυχιατρικής Κλινικής και του προγράμματος Εκπαίδευσης των Ειδικευομένων στην Ψυχιατρική Ιατρών από το 2002 μέχρι το 2006. Κατά το χρονικό αυτό διάστημα προσκλήθηκαν και έδωσαν διαλέξεις ή παρείχαν κλινικές εποπτείες 14 προσκεκλημένοι ομιλητές εκτός Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
  2. Διοργάνωση της ημερίδας «Ψυχική Νόσος, Ακούσια Νοσηλεία και Ανθρώπινα Δικαιώματα», που έγινε στις 6 Δεκεμβρίου 2003 στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, με τη συμμετοχή προσκεκλημένων ομιλητών από τον χώρο της ψυχιατρικής, των Αστυνομικών αρχών, της Εισαγγελίας, του Συνηγόρου του Πολίτη και Νομικών-Πανεπιστημιακών που επεξεργάστηκαν τον πρόσφατο νόμο για την Ψυχική Υγεία.
  3. Παροχή ατομικών εποπτειών στους ειδικευόμενους ψυχιάτρους της κλινικής και στους Μεταπτυχιακούς σπουδαστές που έχουν άδεια άσκησης κλινικού επαγγέλματος.
  4. Διοργάνωση της ημερίδας «Ψυχιατρική Περίθαλψη στην Κοινότητα: Προάγοντας την Ψυχική Υγεία και Προασπίζοντας τα Ανθρώπινα Δικαιώματα», που έγινε στις 8 Δεκεμβρίου 2007 στα Ιωάννινα από την Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Ιωαννίνων-Θεσπρωτίας, με τη συμμετοχή προσκεκλημένων ομιλητών από τον χώρο της Ψυχιατρικής, των Αστυνομικών αρχών, της Εισαγγελίας, της Επιτροπής για τα δικαιώματα των ψυχασθενών και υπευθύνων άλλων Κινητών Μονάδων της χώρας.

Εντός του φορέα Εκπαίδευση (Συμβουλευτική-Διασυνδετική Ψυχιατρική)

Συντονισμός, εποπτεία και διδασκαλία στο Εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Μονάδας Συμβουλευτικής-Διασυνδετικής Ψυχιατρικής, της οποίας είχα την Επιστημονική Ευθύνη (2006-2010).

Εντός του φορέα Εκπαίδευση (Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας)

Συντονισμός, εποπτεία και διδασκαλία στο Εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας Ιωαννίνων-Θεσπρωτίας, της οποίας είχα την Επιστημονική Ευθύνη (2006-2010).

Παροχή Ψυχοδυναμικών Εποπτειών

  1. Παροχή κατά τα έτη 2002-2006 εβδομαδιαίας Ψυχοδυναμικής Εποπτείας–Επίβλεψης, χρονικής διάρκειας 2 διδακτικών ωρών την εβδομάδα στην «ομάδα εποπτείας» της ψυχιατρικής κλινικής (ειδικευόμενοι ψυχίατροι, ψυχολόγοι, νοσηλευτές, μεταπτυχιακοί σπουδαστές). Στο ίδιο πλαίσιο, διδασκαλία θεμάτων θεωρίας της Ψυχοδυναμικής διαφόρων ψυχοπαθολογικών διαταραχών.
  2. Από τον Ιανουάριο 2003 έως το Ιούλιο 2005 υπήρξα Εξωτερικός Επόπτης του Ψυχοδυναμικού Τμήματος του Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας Καλλιθέας, με παροχή ατομικών ψυχοδυναμικών εποπτειών σε θεραπευτές (Ψυχιάτρους, Ειδικευόμενους Ψυχιάτρους και Παιδοψυχίατρους και Κλινικούς Ψυχολόγους), παροχή ομαδικής εποπτείας και εποπτείας ομάδας προσωπικού.
  3. Ψυχοδυναμική Εποπτεία στους εκπαιδευόμενους της Μονάδας Συμβουλευτικής-Διασυνδετικής Ψυχιατρικής και στο προσωπικό της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας (2006-2010).
  4. Από τον Ιούνιο 2012 είμαι Εξωτερικός Επόπτης της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας Κέρκυρας-Λευκάδας, μετά από πρόσκληση του Διοικητή του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Κέρκυρας και της Επιστημονικώς Υπεύθυνης της Κινητής Μονάδας, όπου παρέχω εποπτεία και συντονίζω το έργο της Κινητής Μονάδας επισκεπτόμενος τη δομή μια φορά το μήνα.

Οργανωμένη Διδασκαλία της Ψυχοδυναμικής Ψυχιατρικής

  • Κατά την διάρκεια δύο Ακαδημαϊκών ετών (2004-2005 και 2005-2006) ήμουν συντονιστής, διδάσκων και υπεύθυνος για την οργανωμένη διδασκαλία της «Εισαγωγής στην Ψυχοδυναμική Ψυχιατρική» στα πλαίσια του εκπαιδευτικού προγράμματος της Ψυχιατρικής Κλινικής.
  • Τα μαθήματα ήταν απογευματινά, δίωρης διάρκειας και γινόταν ανά δεκαπενθήμερο.
  • Βάση για την διδασκαλία αυτή αποτέλεσε το βιβλίο του G. Gabbard: «Η Ψυχοδυναμική Ψυχιατρική στην Σύγχρονη Κλινική Πράξη» το οποίο εκδόθηκε τον Μάιο του 2006 από τις Ιατρικές εκδόσεις «ΒΗΤΑ», με δική μου επιμέλεια.

Υπεύθυνος του κατ” επιλογήν μαθήματος «Ψυχοσωματική Ιατρική«

Αντικείμενο του μαθήματος είναι η εμπέδωση της αναγκαιότητας μιας ολοκληρωμένης βιο-ψυχο-κοινωνικής προσέγγισης στην διάγνωση και θεραπεία τόσο των σωματικών νοσημάτων όσο και των επονομαζόμενων «λειτουργικών» («ψυχοσωματικών») διαταραχών.Περιλαμβάνει την απόκτηση βασικών γνώσεων του τρόπου με τον οποίο θα πρέπει να προσεγγίζεται ο σωματικά πάσχων ασθενής με ψυχιατρική συννοσηρότητα και των διαγνωστικών εργαλείων με τα οποία θα μπορεί να τεθεί η διάγνωση ψυχιατρικών συνδρόμων που προκαλούν σύγχυση στην κλινική πράξη. Αντικείμενο του μαθήματος είναι επίσης η διδασκαλία των μέσων κατανόησης των αντιδράσεων του ασθενούς και της προσαρμογής του στη σωματική νόσο, του τρόπου με τον οποίο σχετίζεται ο ιατρός με τον ασθενή του, του τρόπου με τον οποίο μεταφέρει ο ιατρός κακά νέα ή που προσεγγίζει τον ασθενή που πονά ή που πεθαίνει, καθώς και της δυναμικής που διέπει την σχέση της παρούσας σωματικής νόσου με το αφήγημα ζωής του ασθενούς.

Μαθήματα και διαλέξεις σε άλλες κλινικές του ΠΓΝ Ιωαννίνων και άλλων Πανεπιστημίων και Γενικών Νοσοκομείων της Ελλάδας και της Αλλοδαπής

09.05.2003: «Ο ρόλος του Ψυχιάτρου στην ΩΡΛ κλινική», Διάλεξη στην ΩΡΛ Κλινική του ΠΓΝΙ.

09.12.2003: «Επιλόχεια κατάθλιψη», Διάλεξη στην Μαιευτική-Γυναικολογική Κλινική του ΠΓΝΙ.

21.04.2005: «Το Θεραπευτικό Πλαίσιο ως Θεραπευτικός Παράγων στη Νεύρωση και στην Ψύχωση», Προσκεκλημένος ομιλητής της Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

29.03.2006: «Ο ρόλος του δέρματος στην διαμόρφωση του ψυχισμού», Δερματολογική Κλινική ΠΓΝΙ.

12.05.2008: “The Consultation-Liaison Psychiatric Unit of the University Teaching Hospital of Ioannina, Greece”. Διάλεξηστην Consultation-Liaison Psychiatry Unit, ManchesterRoyalInfirmary, University of Manchester, UK.

10.11.2008: “Somatization and Chronic Physical Illness”, Διάλεξη στο Spinal Cord Injury Centre, Royal National Orthopaedic Hospital, Stanmore, Middlesex, London, UK.

16.02.2009: «Σωματοποίηση και Χρόνια Σωματική Νόσος», Παθολογική Κλινική του ΠΓΝΙ.

26.02.2009: «Η «περιπέτεια» της σωματικής νόσου: υπόμνηση της κυριαρχίας του χρόνου και έναυσμα μετάβασης», Προσκεκλημένος ομιλητής της Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

26.03.2009: «Ψυχιατρικά θέματα σχετικά με τον ασθενή που πρόκειται να ή έχει χειρουργηθεί», Διάλεξη στο Εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Χειρουργικής Κλινικής του ΠΓΝΙ

28.04.2009: «Η θέση της Συμβουλευτικής-Διασυνδετικής Ψυχιατρικής στην κλινική πράξη», Προσκεκλημένος ομιλητής του Ελληνικού Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής και Έρευνας.

11.02.2010: «Χρόνος και Ψυχοθεραπεία: Οι ακατανίκητες αναμνήσεις του μέλλοντος», Προσκεκλημένος ομιλητής της Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

16.05.2011: «Η Θεραπεία της Κατάθλιψης που συνυπάρχει με Χρόνια Σωματικά Νοσήματα», Διάλεξη στην Μονάδα Φυσικής-Ιατρικής Αποκατάστασης του ΠΓΝΙ.

18.11.2011:   «Καρκίνος και Αυτοκτονία», Διάλεξη στην Ογκολογική Κλινική του ΠΓΝΙ.

04.01.2012: “The role of personality in the formation of long-term medical illness’s outcome”, Διάλεξη στο Psychiatry Division, Department of Clinical Medicine, Faculty of Medicine, Federal University of Ceara, Fortaleza, CE, Brazil.

28.04.2012: «Ψυχοκοινωνικοί παράγοντες σε ασθενείς με αρθρίτιδα», Διάλεξη στο πλαίσιο του Διαπανεπιστημιακού Προγράμματος στην Ρευματολογία, Αμφιθέατρο Παθολογικής Φυσιολογίας, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών.

Επιστημονικώς Υπεύθυνος Κ.Ε.Κ.

15.01.2007 – 28.02.2007: Ως επιστημονικώς υπεύθυνος οργάνωσα, συντόνισα και δίδαξα στο Πρόγραμμα Εκπαίδευσης του προσωπικού της νεοσύστατης Κινητής Μονάδας, διάρκειας 180 ωρών, το οποίο έγινε με φορέα το αναγνωρισμένο Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης του ΠΓΝ Ιωαννίνων.

Διδάσκων σε αναγνωρισμένα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης

15.11.2002 : ΚΜΨΠΥ Ν. Φωκίδας (Εταιρεία Κοινων. Ψυχιατρικής και Ψυχ. Υγείας)

02.12.2002 : Εταιρεία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας, Αθήνα

26.05.2003 : Εταιρεία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας, Αθήνα

19.06.2003 : Δομές Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης ΕΠΡΟΨΥΗ, Ιωάννινα

Μάιος 2004: «Επείγουσα Ψυχιατρική στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας», ΚΕΚ ΠΓΝΙ.

Φεβρουάριος 2006: Δομές Αποασυλοποίησης Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Κέρκυρας

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ WORKSHOPS ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΑ

«Η Λειτουργία της Πολυκλαδικής Θεραπευτικής Ομαδοσ», Workshop που διοργάνωσα στο Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα «Από άσυλο-ποίηση: Από το ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ του χθες στο ΠΡΟΤΥΠΟ ΔΙΚΤΥΟ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ του αύριο», που διοργανώθηκε από το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Πέτρας Ολύμπου στις 8 & 9 Ιουλίου 2005.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΕΡΓΟ ΣΤΗ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στην Κοινωνική Ψυχιατρική-Παιδοψυχιατρική

Συνδιδασκαλία επί εννέα συνεχή έτη στην εκπαίδευση των μεταπτυχιακών σπουδαστών του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Παιδοψυχιατρικής της Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με διδασκαλία στα Μεταπτυχιακά σεμινάρια και παροχή εποπτείας στους μεταπτυχιακούς σπουδαστές που κάνουν την ετήσια κλινική τους άσκηση στην ψυχιατρική κλινική, σε καθημερινή βάση.

Διαπανεπιστημιακό Πρόγραμμα στη Ρευματολογία

Δίδαξα στο Διαπανεπιστημιακό Πρόγραμμα στη Ρευματολογία που διοργανώνεται από Πανεπιστημιακές Κλινικές από όλη την Ελλάδα (ΕΚΠΑ, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Πανεπιστήμια Ιωαννίνων, Πατρών, Θεσσαλίας και Κρήτης) και απευθύνεται κυρίως σε ειδικευόμενους στη Ρευματολογία και νέους Ρευματολόγους (28.04.2012)

Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στη Διασυνδετική Ψυχιατρική: Απαρτιωμένη Φροντίδα Σωματικής και Ψυχικής Υγείας

Είμαι μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών στη Διασυνδετική Ψυχιατρική: Απαρτιωμένη Φροντίδα Σωματικής και Ψυχικής Υγείας, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Ανθρώπινη Αναπαραγωγή»

Δίδαξα στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Ανθρώπινη Αναπαραγωγή» της Ιατρικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης θέματα σχετικά με την Ψυχιατρική Προσέγγιση και Συμβουλευτική στην Υπογονιμότητα (25/09/2016).

Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Ψυχοδυναμική Ψυχοθεραπεία σε Ιατρικά Πλαίσια»

Δίδαξα στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Ψυχοδυναμική Ψυχοθεραπεία σε Ιατρικά Πλαίσια» της Ψυχιατρικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ θέματα σχετικά με τους Μηχανισμούς Άμυνας του Εγώ – Από τη Θεωρία στην Έρευνα (03/12/2016)

ΕΠΙΒΛΕΨΗ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ (MASTERS) ΚΑΙ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΩΝ

Διδακτορικές Διατριβές που εκπονήθηκαν υπό την επίβλεψή μου:

  1. Κατερίνα Κώτση, Ψυχίατρος: «Επιδημιολογία της Επιλόχειας Κατάθλιψης και Διερεύνηση των Παραγόντων Κινδύνου», Ιωάννινα 22 Ιουνίου 2009, «Άριστα».
  2. Μαρίνα Μπάη, Ψυχολόγος: «Κλινικοί δείκτες και χαρακτηριστικά της προσωπικότητας ως παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση ψυχικής καταπόνησης σε ασθενείς με Ρευματοειδή Αρθρίτιδα», Ιωάννινα 18 Φεβρουαρίου 2010, «Άριστα».
  3. Βασιλική Πάϊκα, Ψυχολόγος: «Κλινικοί δείκτες και χαρακτηριστικά της προσωπικότητας που σχετίζονται με την ψυχική καταπόνηση και την ποιότητα ζωής των ασθενών με καρκίνο παχέος εντέρου», Ιωάννινα 19 Μαρτίου 2012, «Άριστα».
  4. Κωνσταντίνος Κώτσης, Παιδοψυχίατρος: «Άγχος Κατάθλιψη, σωματοποίηση και Ποιότητα ζωής στους ασθενείς με Ρευματικά Νοσήματα», Ιωάννινα 8 Νοεμβρίου 2012, «Άριστα».
  5. Παππά Αργυρώ-Ειρήνη: «Ψυχοπαθολογία, εικόνα εαυτού και μαθησιακό προφίλ παιδιών & εφήβων με νευροκαρδιογενή συγκοπτικά επεισόδια –Ο ρόλος του οικογενειακού κα του σχολικού περιβάλλοντος», Ιωάννινα 2016, «Άριστα».

Διπλωματικές Εργασίες που εκπονήθηκαν υπό την επίβλεψή μου στο πλαίσιο του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών στην Κοινωνική Ψυχιατρική και Παιδοψυχιατρική:

  1. Αντωνιάδης Χ., Παιδαγωγός-Νοσηλευτής: «Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση και αποκατάσταση χρόνιων ψυχιατρικών αρρώστων: Το παράδειγμα της Λαμίας (Οικοτροφείο ‘Γλαύκος’)»
  2. Γκιμπιρίτη Μ., Ιατρός, Ειδικευόμενη Παιδοψυχιατρικής: «Το Ερωτηματολόγιο Εκτίμησης των Διαπροσωπικών Δυσκολιών InventoryforInterpersonalProblems»
  3. Δούρου Ε., Κοινωνιολόγος: «Αστικός Συνεταιρισμός “Πυξίδα”: Ένα παράδειγμα Επαγγελματικής Αποκατάστασης ατόμων με ψυχοκοινωνικά προβλήματα»
  4. Ζαφείρης Σ., Ιατρός, Ειδικευόμενος Ψυχιατρικής: «Η Γνωσιακή-Συμπεριφορική Θεραπεία στην Αντιμετώπιση της Ρευματοειδούς Αρθρίτιδας»
  5. Καρατζένης Δ., Ιατρός, Ειδικευόμενος Ψυχιατρικής: «Το σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης (burnout) στους εργαζόμενους στις “παραδοσιακές” ψυχιατρικές υπηρεσίες και στις σύγχρονες δομές ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης»
  6. Κοντουδάκη Σ., Ψυχίατρος: «Διερεύνηση χαρακτηριστικών προσωπικότητας και ψυχοπαθολογίας σε ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας πρόσφατα διαγνωσμένους»
  7. Κούκουτα Α., Ψυχολόγος: «Εκτίμηση της δυνατότητας διασύνδεσης των προγραμμάτων “Βοήθεια στο Σπίτι” με τις ψυχιατρικές υπηρεσίες».
  8. Κοσμάς Β., Επισκέπτης υγείας: «Ανάπτυξη-Εξέλιξη του ατόμου στα 3 πρώτα χρόνια της ζωής: Η σχέση του επιπέδου της Ψυχολογικής Ανεξαρτητοποίησης-Εξατομίκευσης από τις γονεϊκές μορφές, σύμφωνα με την Margaret S. Mahler, με την οργάνωση της προσωπικότητας και την εκδήλωση Ψυχοπαθολογίας στη μετεφηβική ηλικία και στην πρώτη ενήλικη ζωή».
  9. Κούλλουρου Ι., Ειδικευόμενη Παιδοψυχιατρικής: «Χαρακτηριστικά της προσωπικότητας που σχετίζονται με την εμφάνιση ψυχικής καταπόνησης κατά την περίοδο της λοχείας».
  10. Κώτσης Κων/νος, Ιατρός, Ειδικευόμενος Παιδοψυχιατρικής: «Λοχεία και ψυχική καταπόνηση: Ο ρόλος των ενδο-οικογενειακών σχέσεων».
  11. Μάντης Δ., Ψυχολόγος: «Ψυχική καταπόνηση, προσωπικότητα και ποιότητα ζωής στους ασθενείς με σύνδρομο Sjogren».
  12. Μαραγκοπούλου Μ., Κοινωνική Λειτουργός: «Σχεδιασμός προγραμμάτων προαγωγής της ψυχικής υγείας και καταπολέμησης του κοινωνικού στιγματισμού των ψυχικά ασθενών»
  13. Ματιάτου Σ., Ψυχολόγος: «Η εξέλιξη της ψυχοπαθολογίας σε ασθενείς με ιδιοπαθή φλεγμονώδη εντερική νόσο και ο ρόλος χαρακτηριστικών της προσωπικότητας στην προσαρμογή στη νόσο: προκαταρκτικά αποτελέσματα μιας προοπτικής μελέτης»
  14. Μπάη Μ., Ψυχολόγος: «Μελέτη της ψυχοπαθολογίας και χαρακτηριστικών της προσωπικότητας ασθενών με πρώιμη ρευματοειδή αρθρίτιδα – προκαταρκτική μελέτη»
  15. Μωραίτου Μ., Ψυχολόγος: «Αγωγή Κοινότητας και Εργασία με την Οικογένεια»
  16. Παλιεράκη Κ., Απόφοιτος Φ.Π.Ψ. : «Διερεύνηση των παραγόντων κινδύνου για την εμφάνιση ψυχικής καταπόνησης και τη σχέση της με τη λειτουργική ανικανότητα και την ποιότητα ζωής των ασθενών με Συστηματικό Ερυθηματώδη Λύκο»
  17. Παναγιωτακοπούλου Α., Ιατρός, Ειδικευόμενη Ψυχιατρικής: «Η Επικινδυνότητα του Ψυχιατρικά Ασθενούς στην Κοινότητα»
  18. Παπαευαγγέλου Κ., Νοσηλευτής: «Λειτουργία Κέντρου Ημερήσιας Περίθαλψης Ψυχωτικών»
  19. Παπαργυρίου Η., Ψυχολόγος: «Υποστήριξη στην Κοινότητα νέων ατόμων με διαταραχές του φάσματος του αυτισμού».
  20. Παππά Χ., Ιατρός, Ειδικευόμενη Ψυχιατρικής: «Κλινικοί δείκτες και χαρακτηριστικά προσωπικότητας ως προγνωστικοί δείκτες ψυχοπαθολογίας σε ασθενείς με σκληρόδερμα»
  21. Περδικάρη Μ., Ψυχολόγος: «Η προαγωγή της Ψυχικής Υγείας στις Ένοπλες Δυνάμεις: Η γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης του Στρατού Ξηράς και της Πολεμικής Αεροπορίας»
  22. Ρέσσου Π., Ψυχολόγος: «Η δημιουργία, στελέχωση και λειτουργία της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας Ν. Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας».
  23. Ροκονίδα Α., Κοινωνιολόγος-Εκπαιδευτικός: «Ο αντίκτυπος της ψυχοπαθολογίας και της επιθετικότητας των γονέων στις δυνατότητες και δυσκολίες των παιδιών».
  24. Τσαγκανέλια Α., Ψυχολόγος: «Διερεύνηση παραγόντων που σχετίζονται με το «σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης» (burnout) σε ψυχιατρικές υπηρεσίες»
  25. Τσατσάνη Μ., Ιατρός: «Μελέτη του ψυχισμού λεχωίδων με παραπράξεις».
  26. Τσιτσοπούλου Ι., Κοινωνική Λειτουργός: «Ο ρόλος του ψυχικού παράγοντα στην λειτουργική ανικανότητα και στην ποιότητα ζωής των ασθενών με Ρευματικά Νοσήματα»

Εξωτερικό μέλος εξεταστικών επιτροπών Διατριβών που εκπονήθηκαν σε χώρες του εξωτερικού

  1. Ana Maria Santos Ruiz. Mecanismos alterados de la respuesta al estres en pacientes con lupus eritematoso sistemico. Doctoral Thesis, University of Granada, Spain, September 12, 2011.
  2. Ahmed Fasfous: Neuropsicologia Cultural en Poblacion Arabe: Evaluacion en Nonos Adultos (Thesis ongoing), University of Granada, Spain.

Επίβλεψη Μεταδιδακτόρων

  1. Βασιλική Πάικα, Ψυχολόγος, Μεταδιδακτορική σπουδάστρια στα χρηματοδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα «ΑΡΙΣΤΕΙΑ Ι» και «ΕΟΧ» των οποίων είμαι Επιστημονικώς Υπεύθυνος.

Διδακτορικές Διατριβές που εκπονούνται υπό την επίβλεψή μου:

  1. Αλμυρούδη Α., Ιατρός: «Δείκτες Ψυχοπαθολογίας και Χαρακτηριστικά της Προσωπικότητας που σχετίζονται με τις Ανάγκες Πληροφόρησης, τον Επιθυμητό Βαθμό Συμμετοχής στη Λήψη Θεραπευτικών Αποφάσεων και την Ποιότητα Ζωής των Ασθενών με Καρκίνο του Μαστού».
  2. Μούκα Β., Ιατρός: «Οργάνωση και λειτουργία της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας (ΚΜΨΥ) Ιωαννίνων-Θεσπρωτίας – Εκτίμηση της αποτελεσματικότητας των πιλοτικών δράσεων διασύνδεσης της ΚΜΨΥ με τις υπηρεσίες πρωτοβάθμιας παροχής υπηρεσιών στην κοινότητα».
  3. Βαλμά Β., Ψυχολόγος: ««Μελέτη των ψυχομετρικών χαρακτηριστικών της Ελληνικής Έκδοσης του Ερωτηματολογίου Zuckerman-Kulhman Personality Questionnaire (ZKPQ) και της ικανότητάς του να προβλέπει την έκβαση της θεραπείας υποκατάστασης στην Ελλάδα»
  4. Παπαδημητρίου Η., Ιατρός: Στοιχεία ψυχοπαθολογίας και χαρακτηριστικά προσωπικότητας που σχετίζονται με την έκβαση της νόσου και την ποιότητα ζωής των ασθενών με Καρκίνο Άγνωστης Πρωτοπαθούς Εστίας (ΚΑΠΕ).
  5. Θεοχαρόπουλος Ν., Ιατρός: «Ψυχοκοινωνικοί Παράγοντες που σχετίζονται με την ανάγκη αναζήτησης Επείγουσας Περίθαλψης σε ασθενείς με Χρόνια Σωματική Νόσο».
  6. Νίνου Α., MSc, Ψυχολόγος: «Αντιλήψεις για τη Νόσο και Θρησκευτικότητα ως Προγνωστικοί Δείκτες της Έκβασης σε ασθενείς με Χρόνια Σωματική Νόσο».
  7. Ντουντουλάκη Ε., MSc, Ψυχολόγος: «Αυτοκτονικότητα και Χρόνια Σωματική Νόσος».
  8. Παπαϊωάννου Δ, MSc, Ψυχολόγος: «Ιδρυματισμός στο Ψυχιατρείο Κρατουμένων: Αξιολόγηση, Δυνατότητες και Προοπτικές»

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ-ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

  1. Συνδιοργανωτής και ομιλητής στην ημερίδα που διοργάνωσε το 4ο ΚΑΠΗ Ιωαννίνων σε συνεργασία με την Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με θέμα «Ψυχική Υγεία και Τρίτη Ηλικία», στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών στις 3 Ιουνίου 2006.
  2. Διάλεξη στην Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών (Ε.Η.Μ.) στη σειρά διαλέξεων κοινωνικού-ιατρικού περιεχομένου που οργανώνει η Ε.Η.Μ. σε συνεργασία με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με θέμα «Ανεργία και ψυχική καταπόνηση», Ιωάννινα 6.4.2012.

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ – ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

  1. Συνέντευξη στον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό TV1 σχετικά με την έναρξη και τον τρόπο λειτουργίας της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας Ιωαννίνων-Θεσπρωτίας, Δεκέμβριος 2007.
  2. Συνέντευξη στον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό TV1 σχετικά με την έννοια και τον τρόπο λειτουργίας της Μονάδας Συμβουλευτικής-Διασυνδετικής Ψυχιατρικής, 24 Φεβρουαρίου 2010.
  3. Συνέντευξη στην Ελληνική Ραδιοφωνία (ΕΡΑ) σχετικά με τη σχέση Ανεργίας και Ψυχικής Καταπόνησης, 24 Οκτωβρίου 2012.
  4. Συνέντευξη στον ενημερωτικό δικτυακό τόπο News247 σχετικά με το Νομοσχέδιο για την Διοικητική Αναδιοργάνωση των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας της χώρας (3 Ιουνίου 2016) http://news247.gr/eidiseis/synentefxeis/th-yfanths-strathgikos-sxediasmos-se-vathos-5etias-gia-thn-psyxikh-ygeia.4094799.html