Κλινικό Έργο

Κλινικό Έργο

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ

Ειδικευόμενος βοηθός στην Πανεπιστημιακή Νευρολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Πατρών «Ο Άγιος Ανδρέας», στην Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων και στην Κινητή Μονάδα Ψυχιατρικής Περίθαλψης Υπαίθρου Ν. Φωκίδας. Στις 19 Ιουνίου 1991 έδωσα με επιτυχία τις εξετάσεις για την απόκτηση του τίτλου της ειδικότητας της Ψυχιατρικής.

ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ – ΚΙΝΗΤΗ ΜΟΝΑΔΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Από τον Ιούλιο του 1991 μέχρι και τον Οκτώβριο του 1993 εργάστηκα ως υπεύθυνος ψυχίατρος κλιμακίου της Κινητής Μονάδας Ψυχιατρικής Περίθαλψης Υπαίθρου του Νομού Φωκίδας. Η δραστηριότητά μου στην Κινητή Μονάδα συνίστατο σε Εξωνοσοκομειακή Παροχή Ψυχιατρικών Υπηρεσιών με λειτουργία Τακτικών Εξωτερικών Ιατρείων στα Κέντρα Υγείας και στα Αγροτικά Ιατρεία της περιφέρειας ευθύνης της Κινητής Μονάδας, στην Ψυχιατρική Περίθαλψη στο Σπίτι του Αρρώστου, στην οργάνωση και ενεργό συμμετοχή σε προγράμματα Αγωγής και Ευαισθητοποίησης της Κοινότητας και σε Τομείς της Αποϊδρυματοποίησης (Οικοτροφείο Άμφισσας). Επίσης, είχα την εποπτεία του κλινικού, εκπαιδευτικού και ερευνητικού έργου του κλιμακίου, που το αποτελούσαν ειδικευόμενοι ιατροί, ψυχολόγοι, νοσηλευτές και κοινωνικοί λειτουργοί.

ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ

Ιδιωτικό Ιατρείο στην Αθήνα με εστίαση στην Ψυχοδυναμική Ψυχοθεραπεία (1993-2002)

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΝΙΚΟ ΕΡΓΟ ΜΙΑΣ ΕΚ ΤΩΝ ΔΥΟ ΚΛΙΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΤΗΣ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ (2002-2006)

  • Καθημερινή κλινική επίβλεψη και εποπτεία του κλινικού έργου της μιας εκ των δύο ομάδων ειδικευμένων ιατρών, ειδικευομένων ιατρών και σπουδαστών, υπεύθυνων για την παρακολούθηση και θεραπεία των ασθενών κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους στην Ψυχιατρική Κλινική. Διαγνωστικές συνεντεύξεις, αλλά και κλινικές παρεμβάσεις σε δύσκολους ασθενείς της κλινικής. Συντονισμός και εποπτεία της κλινικής επίσκεψης, στην οποία συμμετέχουν όλοι οι επαγγελματίες και εκπαιδευόμενοι της ομάδας.
  • Πιλοτική εφαρμογή διαφόρων μορφών παρέμβασης σε κρίση με στόχο την καλύτερη οργάνωση της παροχής ψυχιατρικών υπηρεσιών σε τμήματα οξέων περιστατικών. Εποπτεία και οργάνωση ανάλογων παρεμβάσεων, με βάση τις αρχές της κοινοτικής ψυχιατρικής.

ΕΙΔΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΨΥΧΟΔΥΝΑΜΙΚΗΣ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ (2002-2006)

Κατά τα έτη 2002-2006 λειτούργησε υπό την ευθύνη μου ένα νέο Ειδικό Τακτικό Εξωτερικό Ιατρείο στον Δημόσιο Τομέα που παρέχει υπηρεσίες Ψυχοδυναμικής Ψυχοθεραπείας και Ψυχοδυναμικής Συμβουλευτικής. Η ανάπτυξή του επιχειρήθηκε με στόχο την παροχή εξειδικευμένων ψυχοθεραπευτικών υπηρεσιών στον πληθυσμό στον δημόσιο τομέα και την εκπαίδευση των ειδικευομένων ψυχιάτρων στις βασικές αρχές της ψυχοδυναμικής-ψυχαναλυτικής ψυχοθεραπείας.

ΠΙΛΟΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΤΗΣ ΔΙΑΣΥΝΔΕΤΙΚΗΣ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ (2002-2006)

Το χρονικό αυτό διάστημα, μέσω της παροχής οργανωμένων κλινικών υπηρεσιών σε ασθενείς που νοσηλεύονται σε άλλες κλινικές του Νοσοκομείου ή που παρακολουθούνται στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία των άλλων κλινικών και της ανάπτυξης ερευνητικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε συνεργασία με τις άλλες κλινικές του Νοσοκομείου, ετέθησαν οι βάσεις για την οργάνωση μιας ανεξάρτητης υπηρεσίας Συμβουλευτικής-Διασυνδετικής Ψυχιατρικής.

ΠΙΛΟΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΕΞΩΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ (2002-2006)

Πιλοτική διασύνδεση ενός μέρους του δημοτικού προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» με τις υπηρεσίες της Ψυχιατρικής Κλινικής μέσω του Μεταπτυχιακού μας Προγράμματος. Από την προσπάθεια αυτή φάνηκε πως με την κατάλληλη κλινική υποστήριξη και εποπτεία θα μπορούσαμε να περιμένουμε μια μείωση του φόρτου των εξωτερικών ιατρείων του Νοσοκομείου μεγαλύτερη ίσως από 35%, με παράλληλη παροχή υψηλής ποιότητας ψυχιατρικών υπηρεσιών στην κοινότητα. Η πιλοτική αυτή παρέμβαση ουσιαστικά αποτέλεσε και τον οδηγό για την ανάπτυξη της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας, της οποίας είχα την Επιστημονική Ευθύνη.

ΙΔΡΥΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΝΕΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Η ΜΟΝΑΔΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ-ΔΙΑΣΥΝΔΕΤΙΚΗΣ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ (2006-2010)

Η Μονάδα Συμβουλευτικής-Διασυνδετικής Ψυχιατρικής (Σ-Δ/Ψ) άρχισε να λειτουργεί ως διακριτή υπηρεσία από τον Δεκέμβριο του 2006. Πρόκειται για την πρώτη ανάλογη υπηρεσία στην Ελλάδα που λειτουργεί ως διακριτή υπηρεσία που απασχολεί προσωπικό πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης (Hyphantis et al, 2008). Βασικό στόχο έχει την παροχή ψυχιατρικών υπηρεσιών σε νοσηλευόμενους με σωματική νόσο ασθενείς. Οι στόχοι της επεκτείνονται σε τομείς όπως η έρευνα, η εκπαίδευση, η ευαισθητοποίηση του νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού του νοσοκομείου, η παροχή συμβουλευτικής βοήθειας σε προσωπικό και ασθενείς σε θέματα κλινικής ηθικής, η διασύνδεση των υπόλοιπων ιατρικών τμημάτων του νοσοκομείου μεταξύ τους και η διασύνδεση όλων των υπηρεσιών με τις κοινοτικές υπηρεσίες και τις υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Η Μονάδα Σ-Δ/Ψ είναι ενταγμένη στον οργανισμό του Π.Γ.Ν.Ι. (Αριθμ. Α3Β/ΟΙΚ. 12800/11-8-1989, ΦΕΚ 635/29-8-1989) και από τις 2/12/2006 αναπτύσσεται ανεξάρτητα από τις υπόλοιπες ψυχιατρικές υπηρεσίες της ψυχιατρικής κλινικής, έχοντας προσωπικό πλήρους απασχόλησης, παρέχοντας εκπαίδευση σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο και παρέχοντας 9μηνη ειδίκευση στην Σ-Δ/Ψ στους ειδικευόμενους της ψυχιατρικής, εκπαίδευση που οργανώνεται σύμφωνα με τα σύγχρονα Ευρωπαϊκά δεδομένα (Guidelines of the European Association of Consultation Liaison Psychiatry and Psychosomatics for training in C-L Psychiatry).

Η ΚΙΝΗΤΗ ΜΟΝΑΔΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ-ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ (2006-2010)

Η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Ιωαννίνων-Θεσπρωτίας αποτελεί μια μορφή οργάνωσης της ψυχιατρικής περίθαλψης που έχει ως βασικό χαρακτηριστικό την παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας στην κοινότητα σε διασύνδεση με τις υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Βασικοί στόχοι της είναι η παροχή κλινικών υπηρεσιών σε επίπεδο δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Έμφαση δίνεται στην έγκαιρη διάγνωση και παρέμβαση τόσο κατά την έναρξη της νόσου όσο και για την πρόληψη της υποτροπής, στην κατ’ οίκον νοσηλεία όπου είναι εφικτό και στη βοήθεια και στήριξη του ασθενούς για την αντιμετώπιση των πρακτικών του αναγκών και προβλημάτων. Στόχοι της Μονάδας είναι επίσης η προαγωγή της Ψυχικής Υγείας, η καταπολέμηση του κοινωνικού στίγματος μέσω προγραμμάτων αγωγής κοινότητας, η διασφάλιση της συνέχειας και της ποιότητας της παρεχόμενης φροντίδας και η συνεργασία με τους εργαζόμενους στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Η Κινητή Μονάδα ξεκίνησε την λειτουργία της υπό την επιστημονική μου ευθύνη στις 7 Μαρτίου 2007. Αποτελείται από έναν ακόμη ψυχίατρο, δύο ψυχολόγους, μία κοινωνική λειτουργό, μία νοσηλεύτρια, τέσσερις επισκέπτες υγείας, δύο επαγγελματίες οδηγούς και μια διοικητική υπάλληλο. Μέλη της θεραπευτικής-πολυκλαδικής ομάδας είναι επίσης και οι ειδικευόμενοι ιατροί, οι υποψήφιοι διδάκτορες, οι προπτυχιακοί φοιτητές Ιατρικής και οι μεταπτυχιακοί σπουδαστές της Πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής Κλινικής που κατά περιόδους συμμετέχουν ως εκπαιδευόμενοι στην λειτουργία της Κινητής Μονάδας. Στο πλαίσιο των δράσεων Αγωγής Κοινότητας διοργανώθηκε υπό την εποπτεία και τον συντονισμό μου σεμινάριο εκπαίδευσης των Γενικών Ιατρών σε θέματα Ψυχικής Υγείας στα πλαίσια Ημερίδας (8/12/2007), η οποία εστίασε επίσης σε θέματα σχετικά με την Ψυχική Υγεία και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.