home

ΘΩΜΑΣ ΥΦΑΝΤΗΣ

Καθηγητής Ψυχιατρικής
Τμήμα Ψυχιατρικής, Τομέας Κοινωνικής Ιατρικής & Ψυχικής Υγείας
Τμήμα Ιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Γεννήθηκε στα Ιωάννινα και μεγάλωσε μέχρι την ηλικία των 17 ετών στην Πωγωνιανή Ιωαννίνων. Τελείωσε στα Ιωάννινα το Λύκειο της Ζωσιμαίας Σχολής και την νεοσύστατη τότε Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και συνέχισε τις σπουδές του εκπονώντας την Διδακτορική του Διατριβή ως Ειδικός Μεταπτυχιακός Υπότροφος του Τομέα Κοινωνικής Ιατρικής και Ψυχικής Υγείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, διατριβή που εκπονήθηκε στο Εργαστήριο Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Απέκτησε την ειδικότητα της Ψυχιατρικής το 1991. Εργάστηκε επί τριετία σε εξωνοσοκομειακές δομές παροχής Ψυχιατρικής περίθαλψης με βάση την Κινητή Μονάδα Ψυχιατρικής Περίθαλψης Υπαίθρου του Νομού Φωκίδος και στη συνέχεια εργάστηκε ως ψυχοθεραπευτής στο ιδιωτικό του ιατρείο στην Αθήνα μέχρι τον διορισμό του στο Πανεπιστήμιο, το 2002. Μετεκπαιδεύτηκε στην Ψυχοσωματική Ιατρική στο Πανεπιστήμιο του Manchester της Μεγάλης Βρετανίας υπό την εποπτεία του Καθηγητή Ψυχοσωματικής Ιατρικής Francis Creed. Το 2001 εξελέγη Επίκουρος Καθηγητής Ψυχιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, το 2006 Μόνιμος Επίκουρος Καθηγητής, το 2009 Αναπληρωτής Καθηγητής και το 2014 Καθηγητής Ψυχιατρικής. Από τον Μάρτιο 2015 έως τον Μάϊο 2018 διετέλεσε Ειδικός Σύμβουλος του Υπουργού Υγείας για θέματα Ψυχικής Υγείας. Από τον Σεπτέμβριο 2018 είναι Διευθυντής της Πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής Κλινικής και του Ψυχιατρικού Τομέα του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων.

Η ψυχοθεραπευτική του παιδεία συμπεριλαμβάνει τριετή εκπαίδευση στην Mεθοδολογία της Συστημικής Προσέγγισης και της Οικογενειακής Θεραπείας, προσωπική ψυχανάλυση, ψυχαναλυτικές εποπτείες, εκπαίδευση στην ψυχοδυναμική ψυχιατρική και συστηματική συμμετοχή επί σειρά ετών σε εβδομαδιαίους κύκλους εργαστηρίων και μαθημάτων Ψυχανάλυσης και Φιλοσοφίας, που είχαν ως ευτυχή κατάληξη τη δημιουργία της «Ελληνικής Εταιρείας Φαινομενολογικής-Υπαρξιακής Ανάλυσης και Ψυχοθεραπείας» της οποίας είναι ιδρυτικό μέλος, ενώ διετέλεσε για ένα χρονικό διάστημα και αντιπρόεδρός της.

Η κλινική του δραστηριότητα εστιάζει κυρίως στην Ψυχοδυναμική Ψυχοθεραπεία, στις μορφές Εξωνοσοκομειακής Παροχής Ψυχιατρικών Υπηρεσιών στην Κοινότητα, στην Ψυχιατρική και Ψυχοθεραπευτική φροντίδα του σωματικά ασθενούς που νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο (Συμβουλευτική-Διασυνδετική Ψυχιατρική), στην Ψυχιατρική Περίθαλψη στο Σπίτι του Αρρώστου καθώς και σε θέματα Αποϊδρυματοποίησης και Ψυχιατρικής Αποκατάστασης. Οργάνωσε και λειτούργησε ως Επιστημονικά Υπεύθυνος κατά τα έτη 2006-2010 τη Μονάδα Συμβουλευτικής-Διασυνδετικής Ψυχιατρικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων και την Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Ιωαννίνων-Θεσπρωτίας της Εταιρείας Προαγωγής Ψυχικής Υγείας Ηπείρου (Ε.ΠΡΟ.ΨΥ.Η).

Στον τομέα της Εκπαίδευσης, διδάσκει στο μάθημα της Ψυχιατρικής στους φοιτητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και είναι υπεύθυνος του κατ’ επιλογήν μαθήματος «Ψυχοσωματική Ιατρική«. Διετέλεσε υπεύθυνος του εκπαιδευτικού προγράμματος της Ψυχιατρικής Κλινικής από το 2002 έως το 2006 και δίδαξε επί σειρά ετών στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα της Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Παιδοψυχιατρικής της Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Διδάσκει στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Ψυχοδυναμική Ψυχοθεραπεία σε Ιατρικό Πλαίσιο» της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Διδάσκει επίσης Ψυχιατρική στους ειδικευόμενους της Ψυχιατρικής, ενώ παρέχει στο πρόγραμμα της εκπαίδευσής τους κλινικές και ψυχοδυναμικές εποπτείες. Έχει επιμεληθεί τις Ελληνικές εκδόσεις των διδακτικών εγχειριδίων «Η Ψυχοδυναμική Ψυχιατρική στην Κλινική Πράξη» του G. Gabbard και «Εγχειρίδιο της Ψυχιατρικής στο Γενικό Νοσοκομείο» του Massachusetts General Hospital (Th. Stern, G. Fricchione, N.H. Cassem και συνεργάτες, υπό έκδοση). Έχει, τέλος, υπό την εποπτεία του σημαντικό αριθμό μεταπτυχιακών σπουδαστών που εκπονούν την μεταπτυχιακή τους εργασία ή εκπονούν την διδακτορική τους διατριβή.

Το ερευνητικό του έργο είναι εκτεταμένο, εστιάζει κυρίως στη μελέτη της προσωπικότητας, των μηχανισμών άμυνας του Εγώ και στην Ψυχοσωματική Ιατρική και έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 120 επιστημονικές εργασίες σε Διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Η έρευνά του έχει τύχει χρηματοδότησης από την Ελληνική Ρευματολογική Εταιρεία, την Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας και από το Υπουργείο Παιδείας και την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω ανταγωνιστικών προγραμμάτων (προγράμματα ΠΕΝΕΔ, ΑΡΙΣΤΕΙΑ Ι και ΕΟΧ), ενώ διετέλεσε αξιολογητής ερευνητικών προγραμμάτων της Dutch Cancer Society, του Ιδρύματος Προώθησης Έρευνας της Κύπρου και του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ). Διατηρεί ερευνητικές συνεργασίες με τα Πανεπιστήμια: University of Manchester και Leeds (UK) και Federal University of Ceara, Fortaleza (Brazil).

Είναι μέλος της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας και του Ιατρικού Συλλόγου Ιωαννίνων, Πρόεδρος του Κλάδου Συμβουλευτικής-Διασυνδετικής Ψυχιατρικής της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας και μέλος των διεθνών εταιρειών European Association of Psychosomatic Medicine (EAPM) και European Association for Somatisation and Medically Unexplained Symptoms (EURASMUS). Διετέλεσε επίσης μέλος της Ομάδας Εσωτερικής Αξιολόγησης (ΟΜΕΑ) της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και είναι μέλος της επιτροπής σύνταξης (Editorial Board) των Διεθνών επιστημονικών περιοδικών Journal of Psychosomatic Research, World Journal of Gastroenterology (2014-2018) και Journal of Psychology and Clinical Psychiatry και της Encyclopedia of Quality of Life Research and Well-Being, ενώ είναι κριτής (reviewer) σε περισσότερα από 40 Διεθνή επιστημονικά περιοδικά.